Chipidentificatie en privacyregelgeving

Vanaf 1 mei 2021 moeten er aanpassingen gebeuren als je dier gechipt is

Download hoe-maak-je-de-gegevens-van-je-huisdierchip-openbaar om onderstaande tekst te bewaren of af te drukken

 

Waarom?

Sinds 1 mei 2021 is er een wijziging in de Europese privacyregelgeving (GDPR) van kracht. Daardoor kan niet langer iedereen de contactgegevens gekoppeld aan het chipnummer van je huisdier terugvinden. Vanaf nu is namelijk je uitdrukkelijke toestemming nodig om deze gegevens openbaar te houden. Dierenartsen en dierenasielen zullen al je gegevens wel sowieso nog blijven zien. Maar andere personen die het nummer van de chip opzoeken in de databank (politie en particulieren met een chiplezer), zien enkel nog de naam van je hond, geen contactgegevens. Als je wil dat ook die andere personen je contactgegevens te zien krijgen, moet je actie ondernemen.

De aanpassingen zijn lichtjes anders voor katten en honden.

 

Wat moet je doen om dit in orde te maken voor je kat?

De chip van je kat is altijd gekoppeld aan het rijksregisternummer van de eigenaar. Als eigenaar kan je inloggen op www.catid.be met je elektronische identiteitskaart. Je hebt hiervoor een eid-kaartlezer nodig en de pincode van je eid-kaart. Zet nu de gegevens op openbaar. Je doorloopt gewoon de aangegeven stappen. Dit wijst zichzelf uit eens je ingelogd bent.

Voor de al wat oudere katten, die in de databank van ID-chips geregistreerd werden, hoef je niets te doen: hier verandert er niets.

Wat moet je doen om dit in orde te maken voor je hond?

Dat hangt af van wanneer je hond geregistreerd is. Die datum zou je moeten kunnen terugvinden in het Europese paspoort. Meestal is dit ook de datum waarop de chip geplaatst werd.

  • Bij registratie van je hond NA 1 januari 2019

De chip van je hond is gekoppeld aan het rijksregisternummer van de eigenaar. Als eigenaar kan je inloggen op www.dogid.be met je elektronische identiteitskaart. Je hebt hiervoor een eid-kaartlezer nodig en de pincode van je eid-kaart. Zet nu de gegevens op openbaar. Je doorloopt gewoon de aangegeven stappen. Dit wijst zichzelf uit eens je ingelogd bent.

  • Bij registratie van je hond VOOR 1 januari 2019

In dit geval moet het rijksregisternummer van de eigenaar nog gekoppeld worden aan het chipnummer van je hond! Dit kan je makkelijk zelf doen. Je hebt hiervoor een eid-cardlezer nodig, je elektronische identiteitskaart en de pincode ervan.

Volg nu de stappen beschreven in volgende link: https://www.dogid.be/claimprocedure.pdf

Zodra je rijksregisternummer gelinkt is aan je dier kan je de gegevens op openbaar zetten.

Belangrijke opmerking hierbij: de koppeling lukt alleen als de naam waarop de hond geregistreerd is bij Dog ID dezelfde is als die op de identiteitskaart. Als dat niet zo is, geef dan eerst de juiste gegevens door aan Dog ID. Dit kan op twee manieren:

  • ofwel vul je de witte kaart die in het paspoort zit (wijziging gegevens) in en stuur je die met de post naar Dog ID. Vermeld zeker ook je rijksregisternummer.
  • ofwel stuur je een mail naar Dog ID met de melding dat je die witte kaart niet meer bezit. Je stuurt hen het chipnummer van je hond samen met de juiste naam- en adresgegevens. Vermeld er ook je rijksregisternummer bij.

Je krijgt nadien een mail van Dog ID om de veranderingen te bevestigen. Nu kan je zoals hierboven beschreven je gegevens op openbaar zetten in www.dogid.be.

 

Lukt het niet meteen?

Zien jullie het niet zetten om dit zelf te doen, neem dan contact op met de praktijk. Wij maken dit dan voor jullie in orde tegen een kleine administratieve vergoeding. Je hoeft dat niet per se direct te doen, het kan ook bij het eerstvolgende vaccinatieconsult.

 

Succes!

 

Katrien EELEN – Veerle GUFFENS – Ryan TJON – Joke YZEWYN

Dierenartsen DAP De Vrijheid

 

Contact

info@dapdevrijheid.be –  www.dapdevrijheid.be – 03 314 87 67

Blijf op de hoogte van het praktijknieuws, volg ons op facebook.com/dapdevrijheid